28 november
Klimatberäkning av en byggnads hela livscykel – introduktion (del 1)
Byggföretagen bjuder in till två kunskapshöjande webbinarier om hur en klimatberäkning av en byggnads hela livscykel ska genomföras.
Del 1: Klimatberäkning av en byggnads hela livscykel – introduktion ger en introduktion till vad det innebär att beräkna klimatpåverkan från en byggnads hela livscykel och vad man kan utläsa från en sådan beräkning. Webbinariet ger även en introduktion till framtagna beräkningsanvisningar samt befintliga och kommande krav.
Del 2: Klimatberäkning av en byggnads hela livscykel – fördjupning, 11 december kl 9.00-10.00 går igenom framtagna anvisningar för klimatberäkning av en byggnads hela livscykel från projektet och kopplar an till hur redovisning bör genomföras. Fokus läggs på livscykelmodul B (användningsskedet) och C (slutskedet). Anmälan del 2.
Från och med 1 januari 2028 finns krav på att alla nya byggnader större än 1 000 kvadratmeter ska redovisa sin klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv, enligt den uppdaterade versionen av EU:s energiprestandadirektiv (EPBD). Från 1 januari 2030 gäller detta krav alla nya byggnader. För de företag som önskar att uppfylla utvalda delar i EU:s Taxonomi för nybyggnation samt specifika miljöcertifieringar gäller kravet redan idag. Trots detta har det länge inte funnits några gemensamma beräkningsregler för hur denna typ på av beräkning av en livscykel ska genomföras.
I ett gemensamt projekt med stöd från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) har Byggföretagen tillsammans med IVL och Sveriges Allmännytta samt flertalet bygg- och fastighetsaktörer tagit fram beräkningsanvisningar och schabloner för hur en klimatberäkning av en byggnads hela livscykel ska genomföras.
-
Frida GörmanLCA-specialist klimatpåverkan, bygg och fastighet