23 oktober

Person som går inne i en fabrik

Liv och arbetsliv i industrins klimatomställning - Slutseminarium

Välkommen till slutseminariet för projektet “Liv och arbetsliv i industrins klimatomställning”, där forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH har undersökt de målkonflikter, inneboende spänningar och potentiella synergier som är en del av den omställning som krävs för att uppfylla de svenska miljömålen. Forskarna har analyserat hur en omställning kan förväntas påverka arbete och arbetsmarknad samt hur olika intressegrupper ser på effekterna av en grön omställning och möjliga alternativa utvecklingsvägar.

Med utgångspunkt i behovet av att ställa om ett antal industrier med stora växthusgasutsläpp, men som också har stor betydelse för samhället, har detta projekt undersökt olika utvecklingsvägar för att nå klimatneutralitet. Fallstudier har genomförts i två industrigrenar: petrokemiindustrin, med särskilt fokus på utvecklingen i Västra Götaland (Stenungsund), samt järn- och stålindustrin, med särskilt fokus på utvecklingen i Norrbotten (Gällivare).

Genom att kombinera perspektiv från både nationell och lokal nivå, samt genom att lyfta fram perspektiv från civilsamhället och i synnerhet fackföreningsrörelsen, har projektet undersökt målkonflikter, inneboende spänningar och potentiella synergier som kommer att vara en del av omställningsprocessen.

Under seminariet kommer projektets viktigaste resultat att presenteras och diskuteras av en inbjuden panel.

Agenda:

  • 13.00: Introduktion
  • 13.15: Presentation av projektet
  • 14.15: Fikapaus
  • 14.30: Reflektioner och panelsamtal med bland andra Annika Strandhäll (Socialdemokraterna, leder arbetsgruppen "Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla") och Roland Paulsen (sociolog, debattör och författare med inriktning på frågor om arbetets roll och mening)
  • 15.30: Uppsamlande diskussion
  • 16.00: Avslutning