1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-01-10] Mycket elektronik i byrålådan kan återanvändas
Pressmeddelande | 2018-01-10

Mycket elektronik i byrålådan kan återanvändas

Nästan varannan svensk har elektronik hemma som de inte använder. Lika många uppger att de någon gång har slängt elektronik trots att den var fullt användbar. Det visar en Sifo-undersökning utförd på uppdrag av Blocket. Nu lanserar det IVL-ledda forskningsprojektet ELAN tillsammans med branschaktörer #CircularElectronicsDay för att främja återbruket av elektronik.

– Jag tror inte att alla känner till att man kan lämna in gammal elektronik, såväl trasig som fungerande, hos de stora elektronikbutikerna. Att så mycket användbar elektronik inte når andrahandsmarknaden är en stor resursförlust, säger Hanna Ljungkvist, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Att återanvända elektronik är både klimatsmart, ekonomiskt och resurseffektivt. En tidigare studie Öppnas i nytt fönster. utförd av IVL visar att en mobiltelefon som väger 169 gram ger upphov till 86 kg avfall i produktionsledet.

– Det finns många bra kanaler för återanvändning redan i dag, vilket också syns i Sifo-undersökningen. Hälften av de svarande har någon gång sålt elektronik vidare, och ytterligare 25 procent skulle kunna tänka sig att göra det, säger Hanna Ljungkvist.

Utöver sajter för andrahandsmarknaden finns flera seriösa företag som uppgraderar och säljer vidare begagnad elektronik i större skala, efter att först ha raderat gammal data på ett säkert sätt. Det gör att även kontor, skolor och andra större verksamheter både kan lämna in och köpa begagnat med god kvalitet.

Forskningsprojektet ELAN, Elektronik ska återanvändas, testar olika åtgärder som information, returlogistik och specialanpassade insamlingsbehållare för att ge fler elprodukter ett nytt liv. Produkter som är för gamla eller olämpliga att återanvända ska samlas in för återvinning.

För att uppmärksamma nyttan med återbruk har projektet utropat 24/1 till #CircularElectronicsDay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Under hashtaggen har projektet samlat information och tips på vad konsumenter kan göra för att bidra till mer återbruk av elektronik.

ELAN finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas via det strategiska innovationsprogrammet Resource. Projektdeltagare är IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmers Industriteknik, Blocket, Elkretsen, Recipo, TCO Development, Samsung, Lenovo, Komplett, Inrego och Elgiganten.

För mer information kontakta:
Hanna Ljungkvist, hanna.ljungkvist@ivl.se, tel. 010-788 68 99  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev