
Samarbete för minskat matsvinn, SAMS
En frivillig överenskommelse mellan aktörerna i livsmedelskedjan. SAMS är också en del av regeringens satsning på livsmedelsstrategin.
40 procent av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp
Livsmedelsproduktionen står dessutom för cirka 20–30 procent av de globala klimatutsläppen och påverkar miljön genom övergödning och spridning av kemikalier, minskad biodiversitet och överuttag av resurser.
Det finns alltså all anledning att arbeta för minskat matsvinn!

Samarbete ger framgång
Den 12 mars 2020 lanserades Samarbete för minskar matsvinn, ofta förkortat SAMS. Det är en frivillig överenskommelse mellan aktörer i livsmedelskedjan som är en del av regeringens satsning på livsmedelsstrategin. SAMS ska bidra till att nå FN:s hållbarhetsmål 12.3, som är att halvera det globala matsvinnet till 2030, samt Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn, Fler gör mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Frivilliga överenskommelser mellan livsmedelsbranschens aktörer har visat sig vara framgångsrika i andra europeiska länder. I till exempel Storbritannien (WRAP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och Norge (Matvett
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) har man nått en betydande minskning av matsvinnet genom att samarbeta längs hela värdekedjan i branschen.
I Sverige ansluter sig fler aktörer till SAMS varje år för att:
- Spara pengar. Att arbeta med sitt matsvinn är en god investering! Varje krona som investeras för att minska matsvinnet kan man räkna med att få tillbaka 14 gånger om.
- Minska sin klimat- och miljöpåverkan genom att lära sig mer om ny teknik, cirkulära flöden och industriell symbios från framstående forskare.
- Arbeta tillsammans. Om vi verkligen ska minska matsvinnet behöver vi samarbeta genom hela värdekedjan, ta fram praktiska hjälpmedel och utbyta kunskap så att vi kan skapa mat av det som annars kastas.
- Få koll på matsvinnet. Standardiserad mätning och rapportering ger bättre kunskap om det egna matsvinnet.
- Få nyheter. SAMS förmedlar de senaste nyheterna om matsvinn, både från branschen och forskningen.
- Öka jämställdheten i livsmedelskedjan. Globalt råder både hungersnöd och problem med övervikt. Resurserna måste omfördelas. SAMS jobbar med dessa frågor inom Sverige, bland annat med donationer.
- Bidra till Sveriges självförsörjning. Om vi minskar resursslöseriet och skapar nya värdekedjor kan vi utan stora insatser öka avkastningen från den svenska livsmedelsproduktionen.
Deltagare i överenskommelsen























Supportrar till överenskommelsen
















-
22 maj 2023 | nyhet
-
14 feb 2023 | nyhet
-
13 feb 2023 | nyhet
-
9 feb 2023 | nyhet
-
2 feb 2023 | nyhet
-
26 jan 2023 | nyhet