1. Startsida
  2. Press
  3. [2015-11-02] Webbverktyg ska underlätta för småföretag att bedöma kemiska risker
Nyhet | 2015-11-02

Webbverktyg ska underlätta för småföretag att bedöma kemiska risker

Många småföretag upplever att det är svårt att bedöma risker för kemiska arbetsskador och olyckor. IVL Svenska Miljöinstitutet får nu 1 875 000 kronor av AFA Försäkring för att vidareutveckla verktyget Kemirisk som hjälper småföretagare att bedöma kemiska risker.

Fortfarande är det vanligt att småföretag felbedömer och underskattar kemiska risker på arbetsplatserna. Checklistor som tar upp branschens vanligaste kemirisker och etablerade sätt att hantera dessa risker är bra hjälpmedel men täcker inte allt och räcker därför inte. Det behövs fler metoder. 

I AFA-projektet ska IVL-forskarna undersöka hur småföretag använder webbverktyget Kemirisk, om de klarar av att använda verktyget som det är tänkt och om de resultat som de får med dess hjälp ger en korrekt bedömning av de kemiska riskerna. Målet är att verktyget ska fogas in i nätplatsen Kemiguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ge ett bättre stöd för småföretagens arbete med de kemiska arbetsmiljöfrågorna.

– I det här projektet ska vi utnyttja modern IT-teknik och utveckla ett interaktivt, enkelt och användarvänligt verktyg. Små företag ska med stöd av verktyget kunna göra kvalificerade kemiska riskbedömningar, utan att kunna något om kemiska arbetsmiljörisker och hur man värderar dem, säger Ann-Beth Antonsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet heter ”KemiRisk, ett småföretagsanpassat webbverktyg för bedömning av kemiska arbetsmiljörisker”. Det är ett av sex nya forskningsprojekt på AFA Försäkring.

För mer information kontakta:
Ann-Beth Antonsson, ann-beth.antonsson@ivl.se, tel. 010-788 65 47

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev