1. Startsida
  2. Press
  3. [2022-05-12] Regeringen tillsätter utredning om näringslivets gröna omställning
Nyhet | 2022-05-12
The image shows a woman.

Regeringen tillsätter utredning om näringslivets gröna omställning

Regeringen tillsätter en utredning för att kartlägga behovet av stöd för näringslivets gröna omställning. Kersti Karltorp, forskare och projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med Hans Lindblad, före detta statssekreterare och riksgäldsdirektör, utsetts till utredare.

– Näringslivets omställning och finansieringen av detta är en viktig del av klimatomställningen. Jag ser fram emot att tillsammans med Hans Lindblad jobba vidare med och bidra till detta viktiga område, säger Kersti Karltorp.

Utredning ska bistå finansdepartementet och näringsdepartementet med att kartlägga behov för att fortsätta stödja näringslivets gröna omställning samt presentera fokusområden för det vidare arbetet. Fokus i arbetet ska ligga på hinder och möjligheter inom finansmarknadsområdet.

– Sverige har idag en ledarposition när det kommer att driva på klimatomställningen och skapa framtidens jobb, den positionen ska vi tillvarata och utveckla, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Finansieringen behöver framför allt komma från privat och institutionellt kapital, men kan även komma från statliga- och EU-medel. För att kunna öka investeringstakten kan både ekonomiska och andra styrmedel samt alternativa finansierings­modeller bli aktuella.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 augusti 2022.

Vid frågor, kontakta:
Kersti Karltorp, kersti.karltorp@ivl.se, tel. 010-788 67 78

 

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev